Egentligen borde inte ens ordet margarin nämnas på en webbplats som handlar om smör.
Margarin som är en form av kemiskt substitut för smör tänkt för de som egentligen inte uppskattar vare sig matlagning eller att äta.
Men då margarin trots allt konsumeras i viss utsträckning finns det anledning att belysa lite mer vad margarin är.

Margarin, en kemisk produkt

Uppkomsten av margarin kan härledas till en kemist. Syftet var naturligtvis att hitta ett billigt substitut till just smör. Försök gjordes redan på 1800-talet när margarin skapades att få smaken att efterlikna smör. Försök som då likväl som i nutid inte nått ända fram.
.
Innehållet i margarin kan variera en del men i huvudsak finns ingredienser som; vatten, vegetabiliska fetter och sådant som emulgeringsmedel, sojalecitin, E471, E476, konserveringsmedel, stärkelse, citronsyra, m.m.
Naturligtvis varierar ingredienserna mellan de olika sorterna av smörsubstituten. Enklast är faktiskt att läsa innehållsförteckning på paket före man köper det och jämföra med smör
.

Matlagning med margarin

Laga mat med margarin istället för smör är något man helst bör undvika. I alla fall om man uppskattar mat. Smör i matlagning lyfter fram smaken på det som steks i smör, eller för del delen när man bakar. Andra smakförhöjande områden är en klick smör i potatismos. Och det oavsett om man gör potatismoset själv från grunden eller vill piffa upp ett halvfabrikat.

 

Margarin, en miljöbov

Om du ägnar miljön en tanke så funderar du en stund extra när du skall köpa ditt margarinpaket. En hel del av de oljorna som margarin består av kommer med båt från fjärran länder. I en del fall avverkas dessutom regnskogar för att förse margarinproducenterna med nödvändiga oljor.
.
Länkar med källor hittas här på smöriga länkar