Att frossa i smör är gott.
Man tager vad man haver, sade redan Kajsa Warg, hon med kokböcker ni vet. Att bryna köttet i smör innan det färdigstektes var en självklarhet. Men den goda Kajsa missade att smör kan vara användbart i bantning.

.

Hon visste inte att man aldrig skall äta sig mätt. Utan i stället äta sig ohungrig.

.

Man tager vad man haver när det suger i maggropen. En bit knäckebröd, Husman eller Sport, med en jätteklick med smör gör att magen slutar kurra.

.

När jag frossar i smör njuter jag att vara ett med naturen. Kossorna, som betar på den gröna ängarna ger mjölken. Mjölken separeras från överskottsfett. Därefter tar någon duktig person vid och kärnar smöret.. Sedan lite salt i – och det smakar förträffligt.

.

När jag var liten bakade min farmor mjukt och hårt tunnbröd i bagarstugan varje höst. Det nykärnade smöret breddes på det mjuka tunnbrödet innan det hunnit kallna. Himmelska dofter – gastronomiska upplevelser. När jag tänker tillbaka vibrerar mina näsborrar och magen kurrar.
Ingen behövde hitta på kemiskt tillverkade smakämnen för att locka gommen. Kossorna fanns där ju där, tillika gräset och armkraften.

.

Smör för att förhöja potatismos, ett recept

Smör är bra att ha när man vill försköna sin gråtrista vardag och saknar fantasi i matlagning. Är man dessutom lat, som jag är, är smöret ovärderligt.

.

– Du vill ha potatismos till middag. Men Du orkar inte skala, koka och mosa. Du måste koka upp lite mjölk till moset. Ännu en skitig kastrull att diska. Dessutom vet du av erfarenhet att när Du står och stöter och kämpar med potatisen så finns det alltid en liten hel potatisbit kvar – som inte mosats. –

.

– Nå, vad att göra? Jo, man gör som Kajsa Warg gjorde. Man tager vad som finns tillgängligt. På förpackningen av Felix potatismos rekommenderas att till en påse, fyra portioner, kokar man upp 6,5 dl vatten, sen´ blandar man i pulvret och vispar. Men moset smakar inte bättre av att man vispar och vispar –

.

– Nä, man gör så här. man tar bara 5 dl vatten i stället för 6,6. När det börjar kärva med ballongvispen så släpper man ner och mer smör och vispar. Muscot att riva i för lite kryddning är inte helt fel det heller. Sen fler smörklickar så att konsistensen blir lagom. –

.

God måltid önskar jag, passar lika bra till falukorv som till lammkött.

.

Inga Lill